MachineveiligheidBij machinale houtbewerking kunnen risicovolle situaties optreden. We onderscheiden vanuit de regelgeving drie soorten machines:
Om het onveilig gebruik van machines een halt toe te roepen, is de tweejarige campagne Hou 't veilig gestart. Met behulp van onder andere stickers, posters, een prijsvraag, lespakketten en deze website worden medewerkers in de houtsector gewezen op het belang van machineveiligheid en aangespoord hier zorgvuldig mee om te springen. De campagne loopt van september 2011 tot en met februari 2013. In welke functiefamilie is Machineveiligheid een belangrijk risico?
Het risico komt in mindere mate voor binnen:
Voor Productieleiding geldt dat de productieleider tijdens de uitvoering van de eigen werkzaamheden geen risico’s met betrekking tot de machineveiligheid heeft. De werkzaamheden vinden overwegend plaats in een kantooromgeving. Indien hij werkzaamheden gaat uitvoeren met houtbewerkingsmachines zoals schuren, zagen, schaven of frezen of kunststofbewerking of onderdelen gaat spuiten dan heeft hij uiteraard wel met machineveiligheid te maken. Voor maatregelen dient men dan de relevante functie te raadplegen waarmee die werkzaamheden vergelijkbaar zijn. Bijvoorbeeld: een werkvoorbereider die achter een CNC houtbewerkingsmachine gaat werken zal dan daartoe de risico’s en maatregelen kunnen raadplegen van de machinaal houtbewerker. Machineveiligheid Er gelden een aantal algemene regels voor houtbewerkingsmachines die in het Arbobesluit zijn uitgewerkt. Er gelden een aantal algemene regels voor houtbewerkingsmachines die in Hoofdstuk 7 van het Arbobesluit zijn uitgewerkt:
Een andere groep van machines wordt ingezet bij de afmontage van timmerwerken in de werkplaats of op locatie bij het plaatsen van gevelelementen, daken en trappen. Daarbij kan worden gedacht aan o.a. handschuur en -boormachines, nietmachines en spijkerautomaten. Deze machines kunnen ook risico’s op verwondingen van vingers en handen geven bij onjuist gebruik of onjuiste instructie. Er bestaat op de werkplek in voorkomende gevallen kans op struikelen over losliggende kabels, rommel of afvalhout op de werkvloer. Het ontstaan van verwondingen vindt meestal zijn oorzaak in onveilig gebruik en onachtzaamheid en het ontbreken van de juiste afscherming van draaiende delen van machines. Belangrijkste veiligheidsrisico’s
NB: In 2009 zijn door de Arbeidsinspectie inspecties uitgevoerd in de timmerindustrie. Meer dan de helft van de overtredingen had betrekking op machineveiligheid (52%). De overtredingen betreffen met name weggehaalde of niet gebruikte afschermingen op machines en verkeerd gebruik van snijgereedschap. Werknemers hebben de verplichting instructies op te volgen. Bijvoorbeeld het gebruik van veiligheidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Schade aan gereedschappen en machines te melden en deel te nemen aan voorlichting en instructie. Arbo-informatieblad AI -11. 'Machineveiligheid: afschermingen en beveiligingen' geeft veel informatie over veilig werken met (houtbewerkings)machines. Om te beoordelen of de in gebruik zijnde machines op de werkvloer voldoen aan de eisen van de Arbowet zijn er inspectielijsten ontwikkeld. Van de meest gebruikte houtbewerkingsmachines in de timmerindustrie zijn er veiligheidsinstructiebladen beschikbaar. Zij kunnen door bedrijven die ressorteren onder de hout-CAO’s worden gedownload via de downloadcomputer van SKH. |