3.4Begrippenlijst
Actie- en grenswaarden Een grenswaarde geeft aan tot welk niveau zonder kans op gehoorschade kan worden gewerkt. Een actiewaarde geeft aan vanaf welk niveau maatregelen moeten worden genomen.
A-gewogen of C-gewogen meting Bij het meten van geluid wordt het resultaat gerelateerd aan hetgeen een menselijk oor kan waarnemen. Hiervoor zijn diverse wegingen (filters) mogelijk om de diverse effecten van geluid goed inzichtelijk te maken.
Akoestiek Dit is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Met ‘akoestiek’ bedoelen we ook de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid.
Akoestische signalen Geluidssignalen die bedoeld zijn om iemand ergens voor te waarschuwen, zoals een claxon of een alarm.
Arbeidshygiënische strategie Bij het nemen van beheersmaatregelen voor risico’s moet een bepaalde aanpak worden gevolgd. Allereerst moet de bron van het probleem worden aangepakt en pas als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk.
Arbeidshygiënist Een deskundige die zich bezighoudt met alles wat de gezondheid en het welzijn van de werkende mens kan bedreigen
Audiometrisch onderzoek Een meting van het functioneren en van afwijkingen van het menselijk gehoor.
Beperking van de overdracht Maatregelen die gericht zijn op het verminderen van het effect van schadelijk geluid op degenen die hieraan worden blootgesteld.
Beroepsziekte Een ziekte of aandoening die het gevolg is van werk- of werkgerelateerde belasting.
Dagdosis De hoeveelheid geluid waaraan iemand tijdens een achturige werkdag is blootgesteld
dB(A) De eenheid waarin de sterkte van het geluid wordt weergegeven
Gehoorbeschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen waarmee iemand beschermd wordt tegen schadelijk geluid
Geluidsbronnen Voorwerpen die hoorbare veranderingen in luchtdruk veroorzaken
Geluidsreductieplan Een overzicht van een serie maatregelen die leiden tot het verminderen van schadelijk geluid in een bedrijf
Lawaaidoofheid Gehoorschade die is opgelopen door blootstelling aan schadelijk geluid
Nagalm effecten Terugkaatsen van geluid in een ruimte, waardoor het geluid verder doorklinkt en de geluidsbelasting toeneemt
NEN-EN-ISO 9612:2009 Een richtlijn waarmee de blootstelling aan geluid op de werkplek kan worden beoordeeld
Otoplastieken Kunststof op maat gemaakte gehoorbeschermingsmiddelen die in het oor worden gedragen.
PAGO (periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek) is een wettelijk verplicht arbeidsgezondheidskundig onderzoek dat aan medewerkers moet worden aangeboden.
PMO (preventief medisch onderzoek) is een medisch onderzoek, dat medewerkerkers kan worden aangeboden. Een PMO gaat naast de beroeps- en functie gebonden aspecten ook over leefstijl en psychosociale arbeidsbelasting.
PBM Persoonlijke Beschermings Middelen zoals oorkappen, otoplastieken of oordoppen.
Piekblootstelling Een kortdurende (max 15 minuten) hoge dosis geluid waar iemand mee te maken heeft
Redelijkerwijs principe Een uitgangspunt waarbij naast de mogelijkheid om arbeidsomstandigheden te verbeteren ook gekeken wordt naar de haalbaarheid vanuit technisch, organisatorisch of economisch belang
Taakroulatie Het tijdelijk wisselen werkplek binnen een bedrijf. Hiermee kunnen taken of functies met een relatief hoge geluidsblootstelling in de organisatie worden verdeeld zodat de individuele blootstelling afneemt.
Trilhaartjes Zeer kleine onderdelen van cellen in het menselijk oor, die geluidsgolven overbrengen.