U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hulpmiddelen en... - R - RSI-consulent

Print deze pagina


RSI-consulent


Beschrijving: een RSI-consulent is een medewerker van het bedrijf die een cursus RSI-consulent heeft doorlopen. Als collega-beeldschermwerkers beginnende gezondheidsklachten hebben of vragen over hun werkomstandigheden, kan hij deskundig advies geven, bijvoorbeeld over de beste beeldschermopstelling. Zo zijn oplossingen voor problemen snel en laagdrempelig voorhanden.

De cursus RSI-consulent is bedoeld voor interne medewerkers die hun collega’s actief willen voorlichten, instrueren en adviseren. RSI-consulenten leren hoe zij hun collega’s kunnen helpen om knelpunten in de inrichting van de werkplek, de werkhouding en de werkorganisatie te verbeteren.

Aard: gedrag.


Beoogde effecten

Arbo-effect: de werksituatie en het werkgedrag worden in een zo vroeg mogelijk stadium aangepast, nog voordat ernstige klachten ontstaan.

Efficiency-effect: in bedrijven waar een RSI-consulent werkzaam is, vallen medewerkers minder uit en zijn de verzuimkosten lager.

Andere voordelen: -

Mogelijke nadelen: het deelnemen aan een cursus RSI-consulent kost minimaal € 390.


Kenmerken

Oplossing voor: alle soorten bedrijven.

Bron: Arbo-Informatieblad nr. 2, Werken met beeldschermen, Sdu-uitgevers, Den Haag.

Wet- en regelgeving: Arbowet artikel 8 en 11.


Implementatie

Benodigde inspanning: selecteer de medewerker die RSI-consulent wil worden zorgvuldig: hij moet affiniteit met het onderwerp hebben, maar in deze rol ook door zijn collega’s worden geaccepteerd.

Tips:
- Maak vooraf goede afspraken over de tijdsbesteding: het RSI-consulentschap mag geen dagtaak worden.
- Voer werkplekaanpassingen die de RSI-consulent aanbeveelt, snel uit en stel de gevraagde hulpmiddelen snel beschikbaar. Te veel tijd tussen advies en uitvoering leidt bij de medewerkers al snel tot frustratie.

 
 
 

< terug naar vorige pagina