U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hulpmiddelen en o... - K - Kraan, mini

Print deze pagina


Kraan, mini
Beschrijving: de minikraan is een compact opvouwbaar hijs-hulpmiddel op rupsbanden voor het takelen van materiaal. Door de compacte afmeting en het relatief lage gewicht is de kraan zowel binnen als buiten te gebruiken. Minikranen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, bereiken en hefvermogens.

Arboverbetering: beperking van de fysieke belasting bij horizontaal en verticaal transport, zowel binnen als buiten. Tevens is verbetering van de werkhouding mogelijk doordat de minikraan de te hanteren last op een ergonomisch juiste hoogte kan positioneren.

Introductiejaar: de minikraan is in 1995 in Japan op de markt gekomen, Europa volgde in 2000.

Fabrikaat: Maeda en Unic

Leverancier:
HDW Nederland BV, Ridderkerk
Tel: 0180 - 49 10 10
sales@hdwnl.com
www.hdwnl.com

Prijsindicatie: afhankelijk van de uitvoering kost een minikraan tussen de Euro 35.000,- en Euro 85.000,- excl. BTW.

Leveranciers van soortgelijke producten:
Milcon BV, Sittard
Tel: 046- 452 12 12 of 0180 - 45 55 11
www.milcon-lift.com


Technisch

Productomschrijving: een minikraan bestaat uit de volgende onderdelen:
- Rupsbanden: de kranen zijn ook verkrijgbaar met streeploze banden, bijvoorbeeld witte rubberen rupsbanden, voor gebruik op vloeren als winkelvloeren of gepolijste betonvloeren.
- Onderstel met telescopische stempels: met vier telescopisch onafhankelijk van elkaar uitschuifbare en beweegbare poten kunnen de minikranen op allerlei soorten ondergronden stabiel neergezet worden. Ook op een 'getrapte' ondergrond is de minikraan inzetbaar
- Hijsarm: de hijsarm is telescopisch uitschuifbaar, kan bij een stabiel gepositioneerd onderstel 360 graden rond draaien en heeft een hefhoek van 0 tot ongeveer 80 graden.
- Haak: aan het einde van de hijsarm is standaard een haak bevestigd, waarmee lasten opgetild kunnen worden.

Gebruik: de minikraan is geschikt voor gebruik bij diverse afbouwwerkzaamheden. De opgevouwen kraan past ook in een bouwlift. Door de rupsbanden kan de kraan over ruw terrein rijden. De minikraan wordt reeds veel gebruikt bij het afbouwen van staalconstructies zoals steigers en trappen. Ook bij glaszetten kan de minikraan ingezet worden. Indien dit van buiten af gebeurt, moet rekening worden gehouden met de maximale hoogte die de minikraan kan bereiken.

Specificaties: de minikranen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Maeda heeft vier verschillende typen, Unic heeft zes verschillende typen. Van beide fabrikanten komen de specificaties van de kleinste machine vrijwel geheel overeen. De grootste machine van Unic heeft een wat groter bereik dan de grootste machine van Maeda, bij hetzelfde hefvermogen.
Kleinste uitvoering (Maeda):
- Maximale hefvermogen: 995 kg bij een bereik van 1,1 meter
- Maximale lengte hijsarm: 5,1 meter
- Maximale hijshoogte: 5,5 meter
- Maximale hefhoek: 75 graden
- Snelheid bij rijden: 2,4 km/uur
- Transportafmetingen: 198 cm x 60 cm x 130 cm (l x b x h)
- Eigen gewicht: 1050 kg
Grootste uitvoering (Unic):
- Maximale hefvermogen: 6000 kg bij een bereik van 3 meter
- Maximale lengte hijsarm Unic: 18,6 meter
- Maximale hijshoogte: 22,7 meter
- Maximale hefhoek: 78 graden
- Snelheid bij rijden: 3,0 km/uur
- Transportafmetingen: l x b x h: 561 x 160 x 218 mm
- Eigen gewicht: 7920 kg met diesel en 220V aandrijving

Overige specificaties:
- De kleinere uitvoeringen worden bediend met een los bedienpaneel, de grootste uitvoeringen worden bediend zittend vanaf de machine
- De kranen kunnen uitgerust zijn met elektromotor en/of benzine/dieselmotor en met radiografische afstandsbediening of snoerbediening. Een kraan die is uitgerust met zowel een elektrische als een dieselmotor, kan binnen én buiten gebruikt worden
- De minikranen zijn voorzien van een elektronisch alarm wanneer de kraan teveel uit het lood staat en daardoor instabiel wordt
- Sommige minikranen zijn voorzien van tilhaken, waaraan de minikraan zelf opgetild kan worden door bijvoorbeeld een andere kraan


Effecten

Arbo effecten: met de minikraan worden zware lasten opgetild en in de juiste positie gebracht. Hierdoor hoeven zware lasten niet meer handmatig getild en gedragen te worden. Bovendien is het mogelijk om lasten op een ergonomisch juiste hoogte te plaatsen wat voor verbetering van werkhouding kan zorgen.

Efficiency effecten: de minikraan kan werkzaamheden van de mens overnemen, zoals het op juist hoogte houden van materiaal. Hierdoor zijn minder mensen nodig.


Randvoorwaarden

Technisch:
- Er is een oppervlakte nodig van minimaal 2 bij 4 meter om de minikraan te kunnen plaatsen. Bij dit oppervlakte worden slechts twee van de vier stempels uitgezet. In dat geval kan er niet 360 graden rond gehesen worden.
- Let goed op het uiterste hefvermogen bij het gewenste bereik. Hiervoor bestaan zogenaamde hijstabellen die bij de minikraan geleverd moeten worden.
- Bij gebruik buiten moet de ondergrond vast genoeg zijn, zodat de stempels niet wegzakken tijdens het hijsen.
- Bij gebruik binnen moet rekening gehouden worden met de maximaal toelaatbare druk op de vloer.
- Zorg voor een stabiele ophanging van de last.

Organisatorisch:
- Er is geen hijsbewijs nodig voor de bediening van een minikraan. Het is daarom extra belangrijk dat degene die de machine gaat bedienen goed voorgelicht wordt over de werking ervan.
- Er moet een vervoermiddel ingezet worden om de minikraan op locatie te brengen
- Er is jaarlijks een keuring noodzakelijk.

 
 
 

< terug naar vorige pagina