U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hulpmiddelen en oplos... - E - Evenaar

Print deze pagina


Evenaar
Beschrijving: de evenaar is een hijsmiddel in de vorm van een balans. De balans bestaat uit een hijsframe en een contragewicht dat over het hijsframe verplaatst kan worden.

Arboverbetering: bij een gewoon hijsjuk hangt de last altijd recht onder het hijspunt. Daardoor is het daarmee niet mogelijk om de last onder een overstek te plaatsen. Omdat deze evenaar als balans functioneert, kunnen hiermee wel lasten onder een overstek of binnen in een gebouw gebracht worden. Hierdoor hoeven zware lasten niet handmatig binnengetrokken, getild en/of op de plaats gehouden te worden. Dit betekent een vermindering van de fysieke belasting en maakt werken in een betere houding mogelijk.

Introductiejaar: 1988.

Fabrikaat: Evenaar

Leverancier:
Tillemans BV, Mill
Tel: 0485 - 45 20 62
info@tillemans.nl
www.tillemans.nl

Prijsindicatie: ongeveer € 15.000,- tot € 20.000,- ex.BTW.

Leveranciers van soortgelijke producten:
Bomecon BV, Nijkerk
Tel: 033 - 246 32 00
www.bomecon.nl


Technisch

Productomschrijving: de evenaar bestaat uit een I-profiel waaraan aan de ene zijde een contragewicht hangt en aan de andere zijde een last bevestigd kan worden. Aan de evenaar zitten twee ophangpunten voor een stabiele ophanging aan een hijskraan. De last kan op verschillende manieren aan de evenaar bevestigd worden. Onderaan het I-profiel bevindt zich een hijsoog waaraan een haak bevestigd kan worden voor het ophangen van lasten of waaraan een klem bevestigd kan worden voor het klemmen van lasten, bijvoorbeeld stenen. Bovenop het I-profiel kan met schroeven een plaat bevestigd worden waar lasten opgelegd kunnen worden, bijvoorbeeld prefab onderdelen van een overstek (zie foto's).

Gebruik: met de evenaar kan een last onder een horizontale overstek, bijvoorbeeld een luifel of dakoverstek, geplaatst worden. Ook kunnen met de evenaar lasten van buiten naar binnen gebracht worden, zonder dat de hijsketting in de weg zit. De evenaar kan goed gebruikt worden in de afbouw. Het hulpmiddel is zeer geschikt voor plaatsen van bijvoorbeeld glas of prefab geveldelen onder een balkon. Ook voor het van buiten af plaatsen van (bouw)materialen binnen in een gebouw kan de evenaar gebruikt worden. Er zijn speciale voorzieningen waardoor de evenaar met last in de lucht tot 360 graden kan draaien. Dit gebeurt door middel van radiografische besturing van ventilatoren op de evenaar. Door het aanzetten van deze ventilatoren gaat de evenaar in de lucht draaien. De evenaar past aan alle hijskranen.

Specificaties:
- Lengte: 6,9 meter
- Gewicht: 2950 kg
- Afstand tussen de hijsogen: 2,5 meter
- Maximale hefvermogen: 2500 kg
- Draaihoek: 360 graden
- Afmetingen contragewicht: ongeveer 1 x 1 meter

De last kan, indien nodig, tot 2,1 meter naar het midden van de evenaar bevestigd worden. Tot deze afstand is het mogelijk het contragewicht op de goede plek te hangen, zodat de evenaar nog in balans is. De locatie van het contragewicht is elektrisch bedienbaar, met aandrijving door een elektromotor die gevoed wordt door een oplaadbare accu. Met een volle accu kan een hele dag gewerkt worden.


Effecten

Arbo effecten: de evenaar kan zware lasten verplaatsen en in de juiste positie brengen, ook onder een overstek zoals luifels of dakovertrek. Daardoor hoeven zware lasten niet meer handmatig op hoogte te worden gebracht en op de plaatst te worden gehouden. Dit maakt een betere werkhouding mogelijk. In vergelijking van het inhijsen zonder evenaar vervalt het naar binnentrekken van de last. De veiligheid is hiermee ook verbeterd, doordat lasten niet meer kunnen zwaaien en de hijskabels niet meer kunnen schuren langs het gebouw.

Efficiency effecten: door het gebruik van de evenaar kunnen materialen sneller op de juiste plaats gebracht worden. Er vindt minder slijtage aan hijskabels plaats want binnentrekken van de last, waarbij de kabels tegen het gebouw schuren, is niet meer van toepassing.


Randvoorwaarden

Technisch:
- Bij de keuze voor de kraan waaraan de evenaar gehangen wordt, moet rekening gehouden worden met het eigen gewicht van de evenaar (circa 3000 kg) en het te hijsen gewicht, in combinatie met het gewenste hijsbereik. Hiervoor moeten de hijstabellen geraadpleegd worden.
- De maximale hijshoogte van de kraan moet in ieder geval hoger zijn dan het gebouw waarbij de evenaar gebruikt wordt, om te voorkomen dat de ketting alsnog tegen de gevel aankomt.
- Er is een stabiele ondergrond nodig voor de plaatsing van de kraan waar de evenaar aan hangt.

Organisatorisch:
- Voor de bediening van de evenaar is een kraanmachinist met hijsbewijs nodig.
- Bij vervoer van de evenaar is een vervoermiddel nodig dat het eigen gewicht en de lengte van de evenaar aankan (3 ton en 7 meter).
- Hijsgereedschappen moeten periodiek gekeurd worden. De evenaar wordt periodiek gekeurd door een gecertificeerde instantie.
- De kraanmachinist en degene die de lasten aan het hijsmiddel bevestigt moeten elkaar kunnen zien en liefst ook horen.
- Boven windkracht 6 en bij onweer mogen geen hijswerkzaamheden worden uitgevoerd.
- Hijsen aan verpakkingsmaterialen is niet toegestaan, tenzij die daar speciaal voor ontwikkeld zijn.

 
 
 

< terug naar vorige pagina