U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hul... - E - Ergonomische werkplek ...

Print deze pagina


Ergonomische werkplek voor een laptop


Beschrijving: zonder speciale hulpmiddelen is werken op een laptop slecht voor de werkhouding. De werknemer moet zijn schouders aanspannen om het toetsenbord goed te bedienen, zich erg inspannen om met een touchpad de cursor te verplaatsen en zijn nek sterk buigen om goed op het beeldscherm te kunnen kijken. Zo kan werken aan een laptop al binnen enkele uren leiden tot lichamelijke klachten. Op den duur kan de medewerker hierdoor RSI ontwikkelen.

De werkhouding bij een laptop is met enkele eenvoudige hulpmiddelen te verbeteren. Deze hulpmiddelen zijn vooral nodig als de medewerker meer dan twee uur per dag met de laptopcomputer werkt (op kantoor of thuis).

De benodigde hulpmiddelen zijn:
- een dockingstation dat is verbonden met een beeldscherm, een toetsenbord en een muis óf
- een laptopstandaard die het scherm op de juiste hoogte plaatst, en een los aan te sluiten toetsenbord en muis.

Aard: technisch.


Beoogde effecten

Arbo-effect: een werksituatie waarin de medewerker in een gezonde werkhouding aan de laptop kan werken. Een goede werkhouding is een randvoorwaarde om RSI -klachten te voorkomen.

Efficiency-effect: als de medewerker minder klachten heeft, is hij productiever.

Andere voordelen: vermindering van RSI-klachten en daardoor minder verzuim.

Mogelijke nadelen: een laptopstandaard kost tussen de € 40 en € 100. Een los (mini)toetsenbord en muis kosten samen tussen de € 50 en € 100.


Kenmerken

Oplossing voor: alle soorten bedrijven.

Bron: Arbo-Informatieblad nr. 2, Werken met beeldschermen, Sdu-uitgevers, Den Haag.

Specificaties:
ErgoDirect

Wet- en regelgeving: Arbobesluit artikel 5.4 en 5.12 en Arboregeling artikel 5.1.


Implementatie

Invoeringstermijn: binnen een week.

Benodigde inspanning:
- Laat een ergonoom, arboadviseur of preventiemedewerker individuele voorlichting geven over de beste manier om met de laptop en de hulpmiddelen te werken.
- Vraag bij onduidelijkheid of problemen over aanschaf en gebruik van laptophulpmiddelen hulp van een deskundige.


Tips:
- Gebruik in plaats van een standaardtoetsenbord een minitoetsenbord. Dit is kleiner en daardoor gemakkelijker in het gebruik. (Let op: de afstand tussen de toetsen moet wel gelijk zijn aan die van een standaardtoetsenbord.)
- Er zijn lichte en opvouwbare laptopstandaards in de handel die gemakkelijk in een laptoptas passen. Dit is wenselijk als de medewerker zijn laptop op verschillende plekken gebruikt en er slechts één laptopstandaard is.
- Er zijn laptopstandaards in de handel die tevens als documenthouder zijn te gebruiken. Dit is ideaal als de medewerker geregeld documenten gebruikt.
- Gebruik een draadloos aan te sluiten toetsenbord en muis in plaats van exemplaren met een USB-stekker. Zorg dat er voldoende laptophulpmiddelen aanwezig zijn (standaard, toetsenbord en muis) en dat ze goed worden onderhouden (regelmatig reinigen).
- De leidinggevende geeft het goede voorbeeld door de hulpmiddelen zelf ook te gebruiken.

 
 
 

< terug naar vorige pagina