U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hul... - E - Ergonomische inrichting ...

Print deze pagina


Ergonomische inrichting baliewerkplek (zit-sta)
Beschrijving: in sommige kantoren worden klanten direct te woord gestaan aan een balie. Een speciale balievorm is de zit-stabalie. Daarbij zit de kantoormedewerker, terwijl de klant aan de andere zijde van de balie blijft staan. De kantoormedewerker kan op een hoge stoel zitten of op een lage stoel die op een verhoogde vloer is geplaatst. De klant staat tegenover de kantoormedewerker die met een computer informatie oproept of verwerkt. Een voorbeeld is een balie bij een bank- of postkantoor.
De medewerker zit vaak langere tijd achtereen op dezelfde werkplek. Een zit-stabalie moet dus ergonomisch zijn ingericht. Anders kunnen er gezondheidsklachten ontstaan.

Aard: technisch.


Beoogde effecten

Arbo-effect: werknemers kunnen op gelijke ooghoogte communiceren met de klanten en daarbij hun computer gebruiken.

Efficiency-effect: bij een goed ingerichte balie kunnen de medewerkers hun beeldschermwerk blijven doen terwijl zij de klant te woord staan.


Kenmerken

Oplossing voor: kantoren met zit-stabalie.

Bron: Arbo-Informatieblad nr. 51, Baliewerk, Sdu-uitgevers, Den Haag, 2008.

Specificaties:
- Als de medewerker weinig hoeft te reiken en te lopen en de bezoekers kort aan de balie blijven, is de beste oplossing een balie met een verhoogde vloer (circa 20 cm), een werkbladhoogte van circa 76 cm en een normale kantoorstoel (zie Ergonomische stoel en tafel ). De overgang naar deze vloerverhoging moet goed gemarkeerd zijn. Voor de kantoormedewerker is er naar behoefte een in hoogte verstelbare voetensteun aanwezig.
- Als de medewerker veel moet reiken en lopen, is een betere oplossing een verhoogde balie (hoogte circa 100 cm) met een hoge kantoorstoel (instelbereik 69-81 cm). Er is bij deze hoge stoel een stevige voetensteun aanwezig, die instelbaar is tussen ten minste 19 en 40 cm.
- Voor de medewerker is de beenruimte onder het werkblad van een balie met verhoogde vloer ten minste 71 cm hoog; bij een balie met hoge stoelen is hij ten minste 96,5 cm hoog.
- Voor een medewerker is de beenruimte onder het werkblad ten minste 60 cm diep (liefst 70 cm).
- De maximale reikafstand tot hulpmiddelen of posities waar de medewerker regelmatig naar reikt, is niet groter dan 45 cm in het horizontale vlak.
- De maximale reikhoogte is maximaal 10 cm onder of boven het werkblad.
- De kijkafstand tot het beeldscherm is in te stellen tussen ten minste 50 en 70 cm.
- Als de monitor tussen de medewerker en bezoeker in staat, belemmert hij het zicht. Om dat te voorkomen, kunt u de monitor links of rechts uit het midden plaatsen. Belangrijk is dat de hoek tussen de kijkrichting naar de bezoeker en de kijkrichting naar de monitor niet groter is dan 45.

Wet- en regelgeving: Arbobesluit artikel 5.4 en 5.12 en Arboregeling artikel 5.1.


Implementatie

Invoeringstermijn: enkele maanden.

Benodigde inspanning: laat de balie ontwerpen en bouwen door een deskundige.

Tip: laat een eenvoudige proefopstelling van de balie in de praktijk uittesten voordat u hem laat bouwen.

 
 
 

< terug naar vorige pagina