U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hul... - E - Ergonomische inrichting ...

Print deze pagina


Ergonomische inrichting baliewerkplek (sta-sta)
Beschrijving: in sommige kantoren worden klanten kort en direct te woord gestaan aan een balie. Een speciale balievorm is de sta-stabalie. Daarbij staat zowel de kantoormedewerker als de klant aan de balie. De kantoormedewerker heeft elders in de werkruimte een vaste werkplek en loopt naar de balie als zich daar een klant meldt. De klant staat tegenover de kantoormedewerker die met behulp van een computer informatie oproept of verwerkt. Een voorbeeld is een balie bij een bankkantoor.

Aard: technisch.


Beoogde effecten

Arbo-effect: werknemers kunnen op gelijke ooghoogte communiceren met de klanten en daarbij hun computer gebruiken.

Efficiency-effect: bij een goed ingerichte balie kunnen de medewerkers hun beeldschermwerk blijven doen terwijl zij de klant te woord staan.


Kenmerken

Oplossing voor: kantoren met sta-stabalie.

Bron: Arbo-Informatieblad nr. 51, Baliewerk, Sdu-uitgevers, Den Haag, 2008.

Specificaties:
- Als de medewerker veel moet reiken en lopen en de bezoeker kort aan de balie blijft, is een sta-stabalie met een hoogte van circa 100 cm geschikt. Medewerkers mogen echter maximaal twee uur per dag staand werk uitvoeren. Als medewerkers langer achter de balie werken, kunt u kiezen voor een zit-stabalie (zie Ergonomische inrichting zit-sta baliewerkplek).
- Het werkblad moet voldoende ruimte bieden voor plaatsing van de benodigde hulpmiddelen. Het blad moet minimaal 120 cm breed zijn (maar liever 150 cm breed) en bij deze breedte overal 110 cm diep.
- Ook bij een sta-stabalie moet u rekening houden met beenruimte. Voor de voeten geldt een diepte van minimaal 25 cm over een hoogte van minimaal 20 cm. Voor de knieƫn geldt een diepte van minimaal 10 cm over een hoogte van minimaal 70 cm.
- De maximale reikafstand tot hulpmiddelen of posities waar de medewerker regelmatig naar reikt, is niet groter dan 45 cm in het horizontale vlak.
- De maximale reikhoogte is maximaal 10 cm onder of boven het werkblad.
- De kijkafstand tot het beeldscherm is in te stellen tussen ten minste 50 en 70 cm.
- Als de monitor tussen de medewerker en bezoeker in staat, belemmert hij het zicht. Om dat te voorkomen, kunt u de monitor links of rechts uit het midden plaatsen. Belangrijk is dat de hoek tussen de kijkrichting naar de bezoeker en de kijkrichting naar de monitor niet groter is dan 45.

Wet- en regelgeving: Arbobesluit artikel 5.4 en 5.12 en Arboregeling artikel 5.1.


Implementatie

Invoeringstermijn: enkele maanden.

Benodigde inspanning: laat de balie ontwerpen en bouwen door een deskundige.

Tip: laat een eenvoudige proefopstelling van de balie in de praktijk uittesten voordat u hem laat bouwen.

 
 
 

< terug naar vorige pagina