U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hulpmiddelen ... - B - Beeldschermbril

Print deze pagina


Beeldschermbril


Beschrijving: bij beeldschermwerk zitten de medewerkers op een zeker afstand van hun beeldscherm. Soms hebben de ogen moeite om op deze afstand scherp te stellen, bijvoorbeeld door ouderdomsverziendheid. In dergelijke gevallen is een beeldschermbril noodzakelijk. De werkgever zal deze bril moeten vergoeden.

Aard: gedrag.


Beoogde effecten

Arbo-effect: bij een goede beeldschermbril is de sterkte van de glazen afgestemd op de kijkafstanden van het werk. De beeldschermwerkers zullen hierdoor scherper zien en minder snel fouten maken of een verkeerde werkhouding aannemen. Ook hoeven de oogspieren minder hard te werken. Dit verkleint de kans op nekklachten, oogvermoeidheid, tranende ogen en hoofdpijn.
NB: Wie met slechte ogen en zonder (goede) bril aan een beeldscherm werkt, loopt overigens geen oogschade op.

Efficiency-effect: de beeldschermwerkers zullen minder snel fouten maken.

Mogelijke nadelen: de kosten van een beeldschermbril kunnen oplopen tot € 250 (multifocale bril, afhankelijk van luxe van de glazen en montuur).


Kenmerken

Oplossing voor: alle soorten bedrijven.

Bronnen:
- Arbo-Informatieblad nr. 2, Werken met beeldschermen, Sdu-uitgevers, Den Haag.
- Voorbeeldregeling: Rijksuniversiteit Groningen, Regeling beeldschermbrillen, 2006.

Specificaties: een voorbeeldregeling voor een beeldschermbril is te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen

Wet- en regelgeving: Arbobesluit artikel 5.11.


Implementatie

Invoeringstermijn: binnen enkele weken.

Benodigde inspanning:
- Grote bedrijven doen er verstandig aan om voor het oogonderzoek en de beeldschermbril afspraken te maken met een betrouwbare opticienketen met filialen in de nabijheid van de bedrijfsvestigingen.
- Spreek in een interne regeling voor beeldschermbrillen een maximumbedrag af voor de vergoeding van het montuur van de bril.
- Soms is het onderscheid tussen een gewone bril en een beeldschermbril niet goed te maken. Voorkom discussie door over vergoeding door de werkgever goede afspraken te maken.

Tips:
- Bij beginnende ouderdomsverziendheid is een eenvoudige leesbril met een volledig glas (geen ’halve’ glazen) met een sterkte van +1 of +1,5 vaak al afdoende. Laat vóór aanschaf wel een professionele oogmeting uitvoeren, zodat zeker is dat deze bril afdoende is.
- Sommige verzekeraars vergoeden de aanschaf van een beeldschermbril.
- Als het bedrijf aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden wil bieden, kan het streven naar een snelle en eenvoudige afhandeling van de aanschaf van de beeldschermbril.

 
 
 

< terug naar vorige pagina