U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hulpmid... - B - Balancer, pneumatisch

Print deze pagina


Pneumatische balancer
Beschrijving: pneumatisch aangedreven balancer waaraan handgereedschappen in de werkplaats worden bevestigd, zodat deze niet getild hoeven te worden tijdens gebruik.

Arboverbetering: in goede houding met geringe fysieke inspanning tillen en gebruiken van handgereedschap.

Introductiejaar: 1970

Fabrikaat: Zimmerman Balance Air, BA-serie

Leverancier:
Dotec-Tilhulpen, Joure
Tel: 0513 - 480 800
jmverhagen@dotec.nl
www.dotec.nl

Prijsindicatie: losse balancer Euro 1.800,- tot Euro 3.500,- excl. BTW afhankelijk van de capaciteit; besturingssysteem: Euro 795,- excl. BTW exclusief hulpmiddelen van ca. Euro 9.000,- tot Euro 20.000,-


Technisch

Productomschrijving: het pneumatisch werkend balanceersysteem bestaat uit een trommel en een pneumatisch besturingssysteem. De pneumatische aandrijving van het balanceersysteem draagt zorg voor continu evenwicht en continue weerstand over het hele traject tijdens gebruik bij bijvoorbeeld het tillen van handgereedschappen. Handgereedschappen kunnen elk moment worden losgelaten zodat zij zonder op drift te raken op hoogte blijven hangen. Het balanceersysteem is uitgerust met een staalkabel van tenminste 2 m, zodat voldoende hoofdruimte resteert en ook grote werkstukken kunnen worden bewerkt. Behuizing is zodanig dat de staalkabel altijd verticaal is, zodat slijtage wordt beperkt.
Wanneer het om zware lasten gaat kan het systeem gereefd worden door de staalkabel door een blok te geleiden; de hefcapaciteit verdubbelt en de effectieve kabellengte wordt gehalveerd.
De BA-serie is met name bedoeld voor lasten die weinig frequent wisselen. Wanneer het pneumatisch balanceersysteem in situaties wordt gebruikt waar bijvoorbeeld vaste lasten worden getransporteerd, biedt de EA-serie uitkomst, omdat hiermee het te heffen gewicht gemakkelijk kan worden ingesteld.
De staalkabel is ook in rvs leverbaar. Uitvoering van het balanceersysteem aan giek/zwenkarm met bijbehorende loopwagen aan het balanceersysteem, behoort ook tot de mogelijkheden.

Gebruik: het gebruik van een pneumatisch werkend balanceersysteem heeft grote voordelen ten opzichte van een takel welke zich vertalen in snelheid en bedieningsgemak

Specificaties:
- Hefcapaciteit variabel van 22,6 kg tot 226 kg
- Kabellengte: 2 m (bij type met 90 kg hefcapaciteit bedraagt kabellengte 3 m)
- Hoofdafmetingen: trommel: 165 - 254 mm (afhankelijk van uitvoering)
- Eigen gewicht: 9 - 50 kg (afhankelijk van uitvoering)
- Materiaalsoort: rvs, aluminium


Effecten

Arbo effecten: in goede houding met geringe fysieke inspanning tillen en gebruiken van handgereedschap.

Efficiency effecten: over de hele afstand waarmee de kabel kan worden uitgetrokken is de weerstand constant, zodat bijvoorbeeld mogelijk betere polijstkwaliteit kan worden behaald, doordat handgereedschap met constante druk kan worden toegepast.


Randvoorwaarden

Technisch: het balanceersysteem dient aangesloten te worden op een pneumatische voorziening van tenminste 6 bar.

Organisatorisch: voor efficiƫnt gebruik dient het balanceersysteem niet op een punt in de ruimte te zijn bevestigd, maar moet het mee kunnen bewegen met de bewegingen van de gebruiker tijdens de diverse bewerkingen. Het balanceersysteem dient derhalve op een zwenkarm/giek te worden aangebracht.


 
 
 

< terug naar vorige pagina